OGLED SUŠILNICE SADJA V RAZBORAH PRI ČATEŽU

V tednu, ki je za nami, smo v vrtcu raziskovali kako se živali in ljudje pripravljamo na zimo. Ugotovili smo, da si tudi ljudje pripravljamo zaloge hrane, ki jih shranjujemo na različne načine. Eden izmed njih je tudi sušenje. Odločili smo se, da bomo obiskali domačijo pri Piškovih v Razborah pri Čatežu, kjer imajo sušilnico sadja. V njej sušijo sadje kot so to počeli nekoč. Sušilnica je bila zgrajena l.1939, obnovljena pa l. 2008 in je del naše kulturne dediščine. Pred kratkim se je prav tu, pod okriljem KUD Čatež, odvijala prireditev Škrebelfest – festival suhega sadja.

Sušilnica je majhna hišica sredi vasi, kamor lahko ljudje pripeljejo sadje za sušenje. Skupaj z vzgojiteljico Majo Babič smo si ogledali kaj se skriva v njej. Ko smo vstopili je bilo v njej prijetno toplo. Dišalo je po suhem sadju in lesu, ki ga uporabljajo za kurjavo pri sušenju.  Najprej smo pokukali v predale in se razveselili jabolčnega čipsa, ki je čakal na nas. Z veseljem smo ga poskusili. Bil je odličen. Nato smo še sami v predale razporedili krhlje, ki smo jih zjutraj pripravili v vrtcu. Čez nekaj dni bodo posušeni in pripravljeni, da jih shranimo za sladkanje v mrzlih zimskih dneh.

Kmalu smo ugotovili, da v sušilnici nismo sami. Opazoval nas je škratek Škrebelček. Ta je imel za nas pripravljene posebne naloge. Najprej smo morali zunaj pospraviti drva, ki so jih ponoči razmetali nagajivi škratki, nato smo mu preko ovir pomagali prenesti jabolka v sušilnico, na koncu pa nas je prosil, da mu zgradimo hišico. Po odlično opravljenih nalogah smo morali poiskati zasluženo nagrado – košarico dobrot za malico – ta se je skrivala pod kozolcem. V prijetnem in razigranem vzdušju smo se podali še na bližnji travnik, kjer smo uživali v igrah lovljenja in rajalnih igrah. Čas je hitro minil in morali smo se odpraviti nazaj v vrtec.

Zahvaljujemo se hišnikoma Roku in Borutu za prevoz ter naši Maji za prijeten dan, ki smo ga lahko preživeli pri njej doma.

(Skupno 99 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost