Mreža gozdnih vrtcev in šol Slovenje

Mreža gozdnih vrtcev in šol je nacionalni program, ki temelji na gozdni pedagogiki in prispeva k izobraževanju za trajnostni in vseživljenjski razvoj, pri tem vključuje kritična vprašanja, kot so biotska raznovrstnost, gospodarjenje z obnovljivimi naravnimi viri, podnebne spremembe in trajnostna poraba. Raziskovalni in akcijski pristopi učenja v slovenskih gozdovih omogočajo krepitev temeljnih veščin, kot so kritično in sistemsko razmišljanje, sodelovalno odločanje in prevzemanje odgovornosti za sedanje in prihodnje generacije.

Inštitut za gozdno pedagogiko, mag. Natalija Gyorek

Vrtec Čebelica se nahaja v neposredni bližini gozda, zato vanj redno zahajamo že vrsto let. Gozd nam namreč ponuja številne možnosti za raziskovanje, učenje, ustvarjanje, opazovanje, igro in sprostitvene dejavnosti. Kot člani Mreže gozdnih vrtcev in šol spodbujamo kreativnost, radovednost in medsebojno sodelovanje. Radi pa se igramo in ustvarjamo z naravnimi materiali tako v gozdu, kot tudi v igralnici.

Želimo si, otrokom čimbolj približati naravo, da začutijo njen pomen in se hkrati naučijo skrbeti zanjo.

Bivanje v gozdu nas sprošča, napolni z energijo, hkrati pa nam omogoča, da smo na svežem zraku in povezani z naravo. Pri gozdnih dejavnostih sledimo Kurikulumu za vrtce in upoštevamo otrokove potrebe in zmožnosti, hkrati pa se odmikamo od standardizirane vzgoje in poučevanja ter se vračamo v naravo in k učenju iz izkušenj, saj le tako lahko otroci naravo zaznavajo z vsemi čutili.

Koordinatorka projekta gozdnih vrtcev VVE Čebelica, vzg. Vlasta Celestina

(Skupno 168 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost