IGRAMO SE Z GLASBO IN GLASBILI

Glasba ima pozitiven vpliv na otrokov celostni razvoj, zato smo se odločili, da bomo krepili veselje do glasbe preko različnih dejavnosti.

Začeli smo s preprostimi vprašanji Kaj je to glasba, Kaj so glasbila, Kdo je glasbenik. Glasbila smo si ogledali preko slik in jih razvrščali v katero skupino glasbil spadajo (tolkala, brenkala, trobila…). Otroci so od doma prinašali različna glasbila. Vsak je imel možnost predstaviti svoje glasbilo in nanj zaigrati. Preko IKT sredstev smo si ogledali kako zvenijo glasbila naenkrat ali posamezno – orkester.

Učiteljica glasbe Anita Medvešek nam je posodila cajon in ksilofon. Glasbili sta nas spremljali pri različnih glasbenih igrah in pesmicah. Na sprehodih smo odkrivali na katere naravne materiale lahko zaigramo (trava, palčke, kamni). S palicami smo udarjali ob drevesa in tako je nastala spremljava ob pesmi Pajek Pino. Ob preprostih pesmica kot so Marko skače, Šmentana muha, Izštevanka smo uporabljali različne inštrumente in utrjevali ritem.

Za utrjevanje slušne pozornosti smo se igrali igro Telefonček, za omaro so otroci igrali na glasbilo, ostali pa so ugotavljali katero glasbilo igra, skrivali in iskali smo glasbeno skrinjico. Dejavnosti smo nadaljevali s slikanjem kitare, izdelovanjem ropotuljic (žlica, riž, jajček), trstenk iz slamic, ter trobento iz vrtne cevi in lija. Na prostem in tudi v igralnici, smo se igrali igre Gospodarja ni doma, En kovač, gumitvist, ristanc, petelinji boj. Raziskovali smo glasne in tihe zvoke, poslušali oglašanje živali in ugotavljali, da ima vsak človek drugačen glas. S svojimi glasovi in prsti smo sledili ravni in ukrivljeni črti.

Pot nas je vodila do poslušanja različnih zvrsti glasbe – pop, rock, klasična, jazz… Ob vsaki glasbi smo poskušali zaplesati. Dotaknili smo se tudi ljudske glasbe, plesov in narodnih noš. Naučili smo se pesmi Po mest sem španciral, Bod moja in nekaj izštevank.

Katja Gorišek nam je posodila folklorna oblačila. Po pokrajinah v Sloveniji smo spoznali, katera narodna noša je značilna za njih. Plese in pesmi smo si ogledali preko IKT sredstev. Zavrteli smo se v ritmu Lepe Anke, ter Rašple. Ogledali smo si kako naredijo narodne noše in se tudi sami preizkusili v vezenju na blago.

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost