ZMAJČKOVO ŠOLSKO LETO 2018/2019

Pozdravljeni!

Zmajčki se vam letos nismo redno oglašali, vendar nismo pozabili na vas. Tudi letos je za nami pestro šolsko leto. Menjavali smo vzgojiteljice, na praksi imeli dijakinjo in študentko, v goste povabili kar nekaj gostov in tako naprej. Ampak lepo po vrsti.

Septembra smo vsi zagoreli ponovno pričeli obiskovati vrtec…no, ne ravno vsi…kar nekaj otrok je odšlo v šolo, zato smo dobili nove prijatelje, ki so morali vrtec najprej spoznati. Ko so bili dodobra uvedeni, pa smo pričeli s spoznavanjem novih stvari in usvajanjem novih znanj. Že kmalu na začetku šolskega leta so nas obiskali policisti in nas opozorili na varno vedenje v prometu in v avtomobilu. Najprej smo se s pomočjo zajčka učili zavezovanja vezalk. Nato pa smo se posvetili barvam. Najbolj všeč nam je bila pesem Mavrica (Claudia).

Spet smo nazaj 🙂

Obisk policistov

Barve in mavrica

In že se je poletje prevesilo v jesen. Oktobra smo na praktičnem delu izobraževanja gostili dijakinjo Majo. Iz naravnih materialov smo izdelali tetko Jesen. Natančneje smo preučili vedenje živali v jeseni. In že je dodobra zadišalo po jeseni in seveda jesenskih pridelkih – ja, mi imamo res radi zelenjavo, še bolj pa sadje. Praznovali smo teden otroka in v sklopu tega odšli k prijateljem v Gabrovko na otroško olimpijado. Preučili smo, kako živeti zdravo. Še posebej smo spoznali tehniko in pomembnost umivanja zob. Pri tem nam je pomagala Sapramiška. Za nekaj zmajčkov se je zgodil tudi prav pomemben dogodek – prvič so nastopili na jesenski prireditvi pred jesensko tržnico. Obeležili smo tudi mesec požarne varnosti. Izvajali smo poskuse  in se naučili kaj gori in kaj ne. Obiskali smo gasilce – Damjanov očka nam je prijazno razkazal gasilski dom. Preizkusili smo se tudi v špricanju. Ja, že vidim…ko otroci odrastejo, bodo zagotovo uspešni gasilci.

Nastop na prireditvi pred jesensko tržnico

Otroška olimpijada v Gabrovki

Obisk gasilcev

Novembra smo ob pravljici Polž Vladimir gre na štop (M. Osojnik) razvrščali vozila glede na to ali se premikajo po tleh, v zraku ali v vodi. S Pasavčkom smo opozorili na varnost v avtu in v prometu in spremljali, če se v avtu redno pripenjamo. Izdelali smo si parkirno hišo in avtomobile s katerimi smo se še dolgo igrali. Na cesti pa nas spremljajo tudi različni prometni znaki. Na sprehodu smo opazovali kakšne prometne znake imamo na poti skozi Dole. Spoznavali smo njihov pomen in jih natančno opazovali. Ugotovili smo, da so različnih oblik. Razvrščali smo jih glede na oblike, nastavljali smo različna zaporedja iz likov, barvali risbe iz likov. Tudi po igralnici smo iskali različne oblike. Spoznali smo predloge pred, za, pod, nad itd., da se bomo znali orientirati v prostoru. Pri tem so nam pomagale igrače in zajček, vse pa smo preizkusili še z žogo v telovadnici. Kot vsako leto, smo tudi letos obeležili tradicionalni slovenski zajtrk.

Parkirna hiša

Spredaj, zadaj, na, pod …

In že smo na koncu koledarskega leta. Decembra je bilo kot vsako leto zelo pestro. V Glasbeno šolo Litija smo odšli na ogled glasbene predstave Čarovnikov učenec. Predstava nam je bila zaradi obilice instrumentov kar všeč. Obiskala nas je medicinska sestra s katero smo ponovili vse o higieni. Smrečica želja pa nam je izpolnjevala želje. Vsak dan smo izžrebali otroka, ki je na smrečici dobil zvonček. Otroku je izpolnil kar dve želji: eno skrito zase in eno, ki smo jo kar takoj izpolnili – največkrat smo zaplesali in zapeli. Nestrpno smo pričakovali sneg, Rudolf, ki smo ga ustvarjali z lepljenko in barvanjem pa prav tako. Tudi starši so se dobili »na nekem sestanku« (beri: na delavnici, kjer so dedku Mrazu pomagali izdelati darila za otroke – igralne plošče z gibalnimi nalogami z žogo). Končno smo dočakali tudi prihod dedka Mraza. Za začetek smo si ogledali predstavo Skriti zaklad do dedka Mraza, nato pa je med nas prišel pravi dedek Mraz in nam razdelil darila. Res smo jih bili veseli 😀 Proti koncu meseca pa smo tudi mi obdarili naše najdražje. Pripravili smo svojo predstavo Božično praznovanje in vse kar sodi zraven. Pripravili smo vstopnice, spominska darilca – zvončke iz slanega testa, spekli smo medenjake. Predstava je bila zelo uspešna.

Obisk dedka Mraza

Izdelek za na razstavo v trgovino

Obisk Medicinske sestre

Priprava medenjakov

Smrečica želja

Zvončki iz slanega testa

Rudolf čaka sneg

Tako smo skočili v novo leto. Januarja smo se predvsem igrali na snegu. Vanj smo celo risali. Seveda smo ga izkoristili za veliko sankanja, dričanja, kepanja, izdelovanje sneženih možov itd. Spoznali smo dramatizacijo Babica Zima (M. Voglar). Delali smo tudi poskuse z ledom. Kdaj je voda tekoča, kdaj zmrzne in kdaj kapljice izhlapijo v zrak? Le kako naj rešimo zamrznjeno igračo? Vse to smo preizkusili in se tako naučili. Različne igre s snežaki pa so nam pomagale pri štetju do pet. Snežake smo tudi tiskali in si izdelali svojega snežaka za stiskanje. Pa tudi pesmi in plesi v katerih nastopa snežak ni manjkalo. Naj vam zaupamo, katera tema nam je bila letos najbolj všeč? Zimski športi. Podrobno smo spoznali nekaj športov – kakšne pripomočke potrebujejo športniki, kako trenirajo, kako zgleda na tekmovanjih. Bili smo navdušeni. V vsakem športu smo se tudi preizkusili. Najprej smo spoznali hokej – kako smo uživali, ko smo ga igrali. Prav vsi, mlajši in starejši otroci. Tolikokrat smo ga igrali, da so se nam hokejske palice čisto obrabile. Tudi smučarski skoki so zelo zanimivi. Prave skakalnice žal nismo imeli, smo pa imeli štartne številke 😊 Spoznali smo tudi slalom, biatlon, sankanje, umetnostno drsanje. Na koncu pa smo imeli še zmajčkov pokal.

Dričanje

Matematika s snežaki

Sankanje

Snežaki

Risanje v sneg

Hokej

Poskusi z ledom

Zmajčkov pokal v smučanju in skokih

Februar pa je bil kulturno obarvan. Gostili smo tudi kar nekaj gostov. Prva je bila babica Jožica Vrtačnik. Predstavila nam je pesnika Franceta Prešerna, prebrala nam je Povodnega moža ter nas seznanila s slovenskim kulturnim praznikom. Skupaj smo pravilno pobarvali slovensko zastavo. Gospe Jožici se zahvaljujemo za njen čas. Letos smo spoznali tudi Pesem od Lepe Vide (F. Prešeren), ki smo jo ilustrirali. Tudi sami smo iskali rime in se preizkusili v kovanju le teh. Nastopili smo tudi na prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku. Na Dole je samo za nas prišla tudi prijazna knjižničarka Tatjana Recelj. Predstavila nam je poklic knjižničarke nato pa nam je pokazala nekaj uničenih knjig in opozorila na ustrezno ravnanje s knjigo. Govorili smo o bontonu, nato pa nam je doživeto predstavila še pravljico Zajčkov bralni krožek. Na koncu pa smo si ogledali še velik kup različnih slikanic. Poklic knjižničarke pa ni bil edini poklic, ki smo ga spoznali. Obiskala nas je prava slikarka (in učiteljica likovne umetnosti) Mateja Sever. Naslikali smo čisto svojo sliko. Pred tem pa smo si v cerkvi ogledali slike in freske. Z učiteljico fizike Natašo Cerovšek smo izvedli zanimive fizikalne in kemijske poskuse. Učiteljica glasbe Anita Medvešek pa nas je naučila pesem in nam prinesla Orffova glasbila. Na koncu pa nas je obiskala še mamica Andreja Kastelic, ki nam je s svojimi spretnimi prsti polepšala frizure. Hvala vsem gospem, da so si vzele čas in ga namenile nam. Pravljici Kdo je napravil Vidku srajčico (F. Levstik) in  Šivilja in škarjice (D. Kette) pa sta nas popeljali v svet šivilje. Šivali smo kravate, ki smo jih marca podarili očkom. Februar pa je za nas tudi mesec prijateljstva. Spoznali smo pravljico Zaljubljeni miški. Nato pa smo izdelali še miško, ki smo jo podarili prijatelju. Izdelali in podarili smo modra srca.

Babica Jožica Vrtačnik

Knjižničarka Tatjana Recelj

Miške prijateljstva

Slikanje s slikarko Matejo Sever

Fizikalni in kemijski poskusi z učiteljico Natašo Cerovšek

Glasbenica Anita Medvešek

Mamica Andreja Kastelic

Letos pa smo z maškarami zimo preganjali šele marca. Mi smo se našemili v slikarje in skupaj s šolarji odšli skozi Dole. Masko smo si seveda izdelali sami. Pomlad smo obeležili s tiskanjem pomladnih šopkov. Spoznali smo znanilce pomladi, jih primerjali med seboj, poimenovali smo dele rastline in razmišljali o ustreznem ravnanju z rastlino. Preostali del meseca smo posvetili našim družinam,  pogovarjali smo se o živalskih družinah, izdelovali smo darila za mamice in očke. Nastopili smo na prireditvi za materinski dan. Pogovarjali smo se tudi o dojenčkih: o njihovem nastanku, negi, skrbi, razliki med dojenčkom in starejšim otrokom. Konec meseca pa so predšolski prijatelji pričeli z obiskovanjem prijateljev v Gabrovki. Udeležili so se štirih delavnic CAP-a. To je program za preventivo nasilja in zlorabe otrok. Naučili so se, kako ravnati v primeru čustvenega, fizičnega oz. psihičnega in spolnega nasilja. Sedaj vejo, da je njihova pravica, »da so varni, močni in svobodni«.

Slikarji

Pomladni šopek

Primerjava dojenčka in večjega otroka

Uspavamo dojenčke

Delavnice CAP

In že smo zakorakali v april. Kot se vsako leto, smo tudi letos poskrbeli za naš mali zmajčkov vrt. Najprej smo ga prekopali, nato pa zasadili s solato in zelišči. Vsako jutro pogledamo skozi okno in označimo, kakšno vreme nas spremlja. Aprila pa smo merili še temperaturo in vestno beležili aprilsko vreme – naša razpredelnica je prikazovala predvsem deževno ter oblačno in ne prav toplo vreme. Pogovarjali smo se tudi o vremenskih pojavih in o opremi, ki jo potrebujemo v različnem vremenu, lovili smo veter, opazovali oblake in ostalo dogajanje v naravi. Ponovno nas je obiskala medicinska sestra, ki nam je predstavila sistematski pregled. Mi se v resnici prav nič ne bojimo pregleda pri zdravniku. Aprila pa smo tudi mi praznovali veliko noč. Pripravili smo našo najljubšo delavnico. Povabili smo dedke in babice s katerimi smo izdelovali velikonočne butarice. Bili smo tako spretni, da smo jih izdelali še za bratce in sestrice. Ker pa smo dobri gostitelji, smo seveda pripravili pogostitev. Dopoldne se nam je pridružila naša kuharica Marjana Sluga in nam pomagala pri peki korenčkove potice in osjih gnezd z orehi in pehtranom. Prav vsi so pohvalili naše pekovske sposobnosti. Hvala Marjani za pomoč. Izdelali pa smo tudi nam najljubši izdelek – pisanica s tehniko praskanke. Zelo smo uživali že pri barvanju podlage z voščenkami, še bolj pa pri praskanju črne barve. Obiskal nas pa je pomočnik velikonočnega zajčka. Pustil nam je pismo v katerem nam je dal nalogo, da mu izdelamo zajčke. Ker je bil z našimi izdelki zadovoljen, nam je naslednji dan pustil darilo –  velikonočna jajčka različnih barv. Te smo najprej porabili za štetje, nastavljanje števil, razvrščanje po barvah, prirejanje. Nato pa smo se še malo pregrešili in posladkali. Naši predšolski otroci pa so ta čas obiskovali plavalni tečaj, kjer so se prilagajali na vodo. Tudi oni so se imeli prav dobro.

Spremljanje vremena

Medicinska sestra

Priprava osjih gnezd s pehtranom

Izdelava butaric z babicami in dedki

Okraševanje butaric

Izdelava praskanke

Matematika z velikonočnimi jajčki

Maj si bomo še posebej zapomnili. Po prvomajskih počitnicah smo se selili v začasne prostora vrtce. Kar naenkrat smo imeli veliko prostora in mir za počitek. Lahko si predstavljate kako smo uživali. Z nami je bila študentka Nika, ki nam je pripravila kar nekaj zanimivih dejavnosti. Z njo smo spoznali življenje pračloveka in pravljico Zelo lačna Gosenica. Pripravila nam je tudi zelo zanimivo športno urico. Nastopili smo na prireditvi Rdečega križa. V sodelovanju z Svetom za medgeneracijsko druženje Litija smo še enkrat povabili stare starše in starejše krajane. Skupaj smo odšli na daljši sprehod, ki je bil še posebej zanimiv, saj je bil sprehod v dežju. Ko smo se vrnili v vrtec, pa smo se družili še ob čaju in pesmi. Prav lepo dopoldne smo imeli. Reševali smo naloge za Cici veselo šolo. Pričeli pa smo tudi s pripravami na zaključno prireditev. Letos smo se prelevili tudi v igralce. Snemali smo film in res nam je bilo všeč. Maja smo se tudi veliko igrali. Razmišljali smo, zakaj se sploh igramo, kako se igramo, katere igre poznamo mi in katere so se igrali stari starši, naučili smo se tudi igro, ki se jo igrajo otroci na Filipinih. Izdelali smo tudi svojo družabno igro tri v vrsto.

Slikanje na kamne

Gibanje z Niko

Zelo lačna gosenica

🙂

Sprehod z babicami in dedki ter starejšimi krajani

Vračamo se v vrtec

Igre

Sploh ne vemo, kdaj je šel maj mimo in že smo na polovici leta. Junija smo se pripravljali na zaključno prireditev. Vmes pa smo se sprehodili še skozi travnik. Bili smo pozorni na živali, ki živijo na travniku in na rastline, ki rastejo na njem. S seboj smo vzeli še knjigo, da smo lahko nabrali zdravilne rastline. Sprehodili smo se tudi do kope velikanke. Odpravili smo se v Litijo na Tačkov festival. Ogledali smo si lutkovno predstavo Korenčkov palček, nato pa smo spoznali še nekaj pasjih društev (Tačke pomagačke idr.). Končno smo dočakali težko pričakovani zaključek. Z našim nastopom smo bili zelo zadovoljni. Preden smo šli na počitnice, pa smo še kolesarili. V gosteh pa smo imeli še nekaj obiskovalcev. Medicinska sestra nas je spomnila na varno ravnanje v poletnih sončnih dneh. Obiskali so nas še prijatelji iz skupine Želvice. Skupaj smo preživeli dopoldan ob igri. Na nas pa niso pozabili niti prijatelji iz šole. Na Dole so prišli četrto- in petošolci. Skupaj smo uživali ob športnih igrah.

Ogled predstave na Tačkovem festivalu

Medicinska sestra in varno s soncem

Kolesarjenje

Športne igre s šolarji

Zaključna prireditev

Poleg vsega tega smo imeli še nekaj dejavnosti, ki nam popestrijo naš program. Vsak teden smo na pravljičnem stolu vestno pripovedovali pravljice, pesmice in uganke. Čisto vsi smo opravili bralno značko. Vsem otrokom smo zapeli »Vse najboljše«. Prav vsi smo si zaslužili priznanje za program mali sonček, saj smo opravili večino gibalnih nalog, ki so predlagane. Otroci stari štiri, pet in šest let so uspešno opravili naloge iz cici vesele šole.

Sprehod za mali sonček

Praznovanje rojstnih dni

Pravljični stol

Letošnji prednostni področji sta gibanje in matematika. Zato smo ju še več vključevali v vse teme. Pri vseh temah smo spoznavali različne pravljice, pesmice, deklamacije, reševali smo uganke, risali, si izmišljali svoje zgodbe, delali grafomotorične vaje.

Zdaj polni lepih spominov odhajamo na počitnice. Tudi vam želimo lepe in sončne počitniške dni.

Mali in veliki Zmajčki

(Skupno 207 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost