Zmajčki in zdravje v vrtcu

Tudi to šolsko leto je vrtec na Dolah sodeloval v projektu Zdravje v vrtcu, ki je podprt s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vse leto smo opozarjali na pomen zdrave prehrane, telesne aktivnosti, osebne higiene, dobrih medsebojnih odnosov ter varnega in čistega okolja.

Skozi leto smo se  v različnih temah pogovarjali o tem, kako ohranjati svoje zdravje in ga pridno negovali z različnimi dejavnostmi:

  • Uživanje zdrave prehrane

Naši zajtrki in kosila so pestri in zdravi, pijemo veliko vode in nesladkanega čaja, pojemo veliko sezonskega svežega sadja in pijemo sadne napitke. Tudi rojstne dneve praznujemo s posebno sadno dekoracijo. V jeseni nas je obiskala Tetka Jesen. Z njo smo spoznavali in razvrščali sadje in zelenjavo. Spoznali in okušali smo sadje in zelenjavo ter zvedli mini raziskavo o našem najljubšem sadju in zelenjavi.  Letos imamo prav vsi zelo radi sadje. Spoznali smo katera hrana je (ne)zdrava za naše zobe. Ko smo povabili dedke in babice smo jim spekli korenčkovo potico in osja gnezda s pehtranom in orehi. Pri temi »travnik« smo spoznali zdravilne rastline. Vzeli smo knjigo o zdravilnih rastlinah in šli nabirat cvetje, sproti pa smo v knjigi poiskali učinek rastline.

Priprava osjih gnezd s pehtranom

  • Gibanje na svežem zraku in Mali sonček

Gibanje na svežem zraku vključujemo v vsak dan. Ob nekoliko mokrih dneh se odpravimo na sprehode, veliko se igramo na igralih, v peskovniku, na travniku in v gozdu oziroma na gozdnem robu, pozimi se odpravimo na lokalno smučišče. Zunaj imajo otroci veliko proste igre v telovadnici pa predvsem vodene dejavnosti, ki vključujejo veliko elementarnih iger, naravnih oblik gibanj in dejavnosti z različnimi pripomočki in orodji. Skozi celo leto izvajamo dejavnosti v okviru Malega sončka (sprehodi v naravo, plavanje, igre z žogo …).

Kolesarjenje za mali sonček

  • Osebna higiena in ohranjanje zdravja

Odgovorna skrb zase in za osebno higieno sta eni od najpomembnejših stvari, ki jih želimo usvojiti in ozavestiti. Celo leto smo poudarjali, kako velik pomen imajo čiste roke. Naučili smo se pravilno in natančno umiti roke. Pri tem smo si pomagali tudi z ogledom lutkovnega filma Čiste roke za zdrave otroke. Obiskala nas je tudi medicinska sestra, ki je še posebej poudarila situacije, ko si moramo umiti roke.

Celo leto smo vestno skrbeli tudi za svoje zobe. Spoznali smo s kakšno prehrano in s kakšnim ravnanjem ohranjamo zdrave oziroma povzročimo nezdrave zobe. Vestno smo si jih umivali s čim bolj pravilno tehniko. Pri spoznavanju pravilne tehnike nam je pomagala medicinska sestra in film Zdravi zobki. O pomenu čistih zob smo ozaveščali tudi drug – npr. ko smo nastopali na prireditvi pred jesensko tržnico s Sapramiškino pesmijo Moji beli zobki.

Večkrat nas je obiskala medicinska sestra s katero smo ponovili pravilno tehniko umivanja rok in zob, o ustrezni higieni na stranišču, po pihanju nosu, ob kašlju, opozorila nas je na pravilno sedenje, da bo naša hrbtenica pravilne oblike, spoznali smo potek sistematskega pregleda. Da smo pridobljeno znanje dobro utrdili, smo naredili še celoten pregled, kakšen je zdrav način življenja. Vse skupaj smo združili v pet pomembnih točk, ki na naše počutje pozitivno delujejo:  pomen gibanja, prehrane, počitka, higiene, dobrih medsebojnih odnosov. Ogledali smo si lutkovni film Ostal bom zdrav in se igrali didaktično igro.

Obisk medicinske sestre

  • Medsebojni odnosi in duševno zdravje

Že od začetka šolskega leta skrbimo za dobre medsebojne odnose in dobro počutje vseh otrok. Kmalu po prihodu v vrtec smo spoznali ustrezen bonton v različnih situacijah. Na kulturno pozdravljanje, ustrezno vedenje pri prehranjevanju, ustrezno zahvalo in prošnjo nas opominjajo piktogrami. Z vsakim otrokom smo praznovali njegov najpomembnejši dan – rojstni dan – ko je bil v središču pozornosti. Zapeli smo mu pesmi po njegovih željah, upihnil je svečke, voščili smo mu in izročili darilo. Velik poudarek smo preko slikanic, iger vlog in socialnih iger namenili spoznavanju čustev, reagiranju v različnih počutjih, razmišljanju, kdaj nem je/ni prijetno.

Praznovali smo mesec prijateljstva. Spoznali smo pravljico Zaljubljeni miški. Nato smo izdelali še miško, ki smo jo podarili prijatelju. Bili smo dobrodelni, saj smo izdelali in podarili modra srca. Maja smo se tudi veliko igrali. Razmišljali smo, zakaj se sploh igramo, kako se igramo, katere igre poznamo mi in katere so se igrali stari starši, naučili smo se tudi igro, ki se jo igrajo otroci na Filipinih. Izdelali smo tudi svojo družabno igro tri v vrsto.

Skupaj z gabrovškimi otroki smo se udeležili štirih delavnic CAP-a. To je program za preventivo nasilja in zlorabe otrok. Naučili so se, kako ravnati v primeru čustvenega, fizičnega oz. psihičnega in spolnega nasilja. Sedaj otroci vejo, da je njihova pravica, »da so varni, močni in svobodni«.

Izmenjane miške prijateljstva

  • Temi »Dobili bomo dojenčka« in »Moja družina«

Mesec marec smo namenili družinam. Razvrščali smo živali glede nato, kako pridejo na svet. Spoznali smo, kako se začne človeško življenje, kako se novo bitje razvija v času nosečnosti, rojstvo otroka in nego ter skrb za novorojenčka. Ogledali smo si lutkovni film Dobili bomo dojenčka. Primerjali smo v čem se razlikujeta dojenček in starejši otrok. Govorili smo tudi o poteku življenja od rojstva do smrti. Otroci so nam predstavili svoje družine. Pogovarjali smo se o vrstah družin in družinskih članih. Na didaktičnih kartonih smo preštevali živalske družinske člane. Na popoldansko druženje smo povabili naše babice in dedke s katerimi smo ustvarjali na temo bližajočega se praznika. Izdelali smo darila za mamice in očke. Nastopili smo na prireditvi za materinski dan.

Primerjanje dojenčka in starejšega otroka

  • Medgeneracijsko sodelovanje

Februarja smo povabili babico, ki je bila pred upokojitvijo učiteljica slovenščine. Predstavila nam je Franceta Prešerna in njegova dela ter slovenske simbole. Pripravili smo našo najljubšo delavnico. Povabili smo dedke in babice s katerimi smo izdelovali velikonočne butarice. Bili smo tako spretni, da smo jih izdelali še za bratce in sestrice. V sodelovanju z Svetom za medgeneracijsko druženje Litija smo še enkrat povabili stare starše in starejše krajane. Skupaj smo odšli na daljši sprehod, ki je bil še posebej zanimiv, saj je bil sprehod v dežju. Ko smo se vrnili v vrtec, pa smo se družili še ob čaju in pesmi.

Sprehod z dedki in babicami ter s starejšimi krajani

  • Varno s soncem

Ko se nam približuje poletje, govorimo in izvajamo različne dejavnosti, ki so povezane z zaščito pred soncem, spoznavamo sonce in posledice sončnih žarkov ter iščemo sence. Na sprehodih nosimo zaščitne kapice, se igramo v senci, po potrebi se namažemo s kremo, veliko pijemo in se od 10. ure naprej izogibamo soncu. Letos nas je v ta namen ponovno obiskala medicinska sestra in še enkrat povzela, vse kar moramo vedeti o ustrezni zaščiti pred soncem.

Obisk medicinske sestre

  • Skrb za vrt

Spomladi je čas, ko pričnemo z delom na vrtu. Zato tudi vrtičkarji prekopljemo vrt in vanj posadimo nekaj semen in sadik. Nove rastline po potrebi zalijemo in okopljemo. Ko pa prva zelenjava zraste, jo z veseljem poizkusimo.

Skrbimo za vrt

  • Skrb za varnost

Že kmalu na začetku šolskega leta so nas obiskali policisti in nas opozorili na varno vedenje v prometu in v avtomobilu. Obeležili smo tudi mesec požarne varnosti. Izvajali smo poskuse  in se naučili kaj gori in kaj ne. Obiskali smo gasilce. Očka, ki je gasilec, nam je prijazno razkazal gasilski dom. Preizkusili smo se tudi v špricanju. S Pasavčkom smo opozorili na varnost v avtu in v prometu in spremljali, če se v avtu redno pripenjamo. Izdelali smo si parkirno hišo in avtomobile s katerimi smo se še dolgo igrali. Na cesti pa nas spremljajo tudi različni prometni znaki. Na sprehodu smo opazovali kakšne prometne znake imamo na poti skozi Dole. Spoznavali smo njihov pomen in jih natančno opazovali.

Obisk pri gasilcih

  •  Varno in čisto okolje

Da bomo ljudje zdravi, mora ostati zdrav tudi naš planet. Celo leto smo ločevali odpadke. Starši pa so nam pomagali pri zbiranju starega papirja, odpadnih baterij in zamaškov s plastenk.

Projekt Zdravje v vrtcu uspešno ozavešča otroke in odrasle o zdravem načinu življenja in o njegovem pomenu. Ohranjanje zdravja bo še naprej ostalo eno od naših glavnih prednostnih področij.

Branka Ajdišek

(Skupno 117 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost