NOVEMBER PRI ŽELVICAH

Želvice smo v mesecu novembru spoznavale prehrano nekoč in danes. Za začetek smo zbrali izjave: Kaj so nekoč za zajtrk jedle babice in dedki? Izjave so si bile zelo podobne: mlečni močnik, bela kava-proja, žganci z zeljem, žganci z mlekom, poparjen kruh, domača marmelada, mleko s kruhom, mehko kuhano jajce .. Želeli smo spoznati kako so včasih sušili sadje, zato smo se odpeljali s kombijem na izlet k naši vzgojiteljici Maji pri kateri imajo doma sušilnico sadja in škrata Škrebla, ki jo varuje. Tudi sami smo nesli s sabo nekaj narezanega sadja-jabolk.

Obisk sušilnice sadja

Škrat nam je pripravil nekaj gibalih nalog. V vrtcu smo ugotavljali kaj vse lahko naredimo iz jabolk. Lotili smo se priprave jabolčnega kompota in sadne malice.

Sadna malica

                                           Naredili smo svojo jabolčno marmelado.

Jabolčna marmelada
Rezanje jabolk

Pridno vadili za nastop na jesenski tržnici, kjer bomo prikazali kako pripravljamo marmelado. V igralnici smo izdelali časovni prikaz od žita do kruha, od jablane do jabolk, čebela-med.

 Pripravljali smo se na tradicionalni zajtrk. Sami smo si spekli kruh. Spoznali smo kako so kruh pekli nekoč in kako ga pečemo danes. Pripravili smo sestavine za bel kruh in jih dali v aparat za peko kruha in kukali skozi odprtino kako nastaja kruh.

Peka kruha v krohomatu.

Po klasičnem načinu smo naredili rženi kruh-moka, kvas, voda, sladkor, sol. Spekli smo ga v pečici.

Tradicionalni zajtrk

Obiskal nas je čebelar.

Prve tri tedne meseca novembra pa je z nami preživela tudi dijakinja na praksi, ki nam je predstavila svoj hobi igranje na harmoniko ob kateri smo zaplesali.

Ples ob harmoniki

Skupaj z gospo Danico-Jasnino mami smo pripravili žgance iz ajdove moke in se preizkusili v pripravi žgancev z vilico in kuhalnico smo nadrobili žgance.

Sodelovali smo v projektu Strpnost pri Društvu za strpne odnose Eksena. Letošnji projekt je imel naslov:« Sovražni govor-spoštujmo razlike med nami. Ob različnih pravljicah smo spoznavali kako smo si lahko med seboj različni.

Sovražni govor-spoštujmo razlike med nami
(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost