Gregorčkov večer pri Pikapolonicah

Pri Pikapolonicah ohranjamo tradicijo praznovanja gregorjevega že 15. leto.

12. marec – gregorjevo, je praznik ljubezni. Na gregorjevo se po starem ljudskem običaju ženijo ptički in s tem naznanjajo pomlad. Na predvečer gregorjevega se po vodi spusti ladjice z lučko – gregorčke. To je pomenilo, da rokodelci pri svojem delu niso več potrebovali luči, ker se je dan že toliko podaljšal.

Letos nam je ponagajal močan dež, tako, da smo spust gregorčkov in druženje s starši iz predvečera gregorjevega prestavili na dan gregorjevega. Otroci so staršem predstavili značilnosti običaja gregorjevo in se predstavili s petjem in plesom pesmi, ki opevajo tradicijo gregorjevega. Sledilo je napeto iskanje sladkih ptičkov – ptičjih pogač v živi meji, v okolici vrtca. Ko so otroci našli pogačice je sledila gostija ob domačem zeliščnem čaju. Nato smo se peš odpravili do bajerja, kjer smo v vodo spustili svoje  gregorčke izdelane iz naravnih materialov. Vsako leto so gregorčki, izvirnejši, lepši …

Krasen večer je za nami. Uživali smo v soju lučk, prijateljskem družinskem klepetu in veselju otrok.  Kar težko smo se poslovili od plavajočih gregorčkov. A naslednji dan smo jih šli iskat in vse pospravili.

Hvala družini Okrogar, da lahko na njihovi parceli – bajerju, opazujemo soj prekrasnih lučk.

Za male Pikapolonice Marinka Lenart, Andreja Vidmar in Pia Škofic

Ptički – ptičje pogače

Darilo za starše ob gregorjevem

Iskanje skritih pogačic – ptičjih zakladov

Našli smo ptičje zaklade

Gremo do bajerja

Gregorčki so zaplavali

(Skupno 58 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost