Teden strpnosti pri Pikapolonicah

16. november je razglašen za vsakoletni mednarodni dan strpnosti. V našem vrtcu smo se že drugo leto zapored prijavili v projekt strpnosti in drugačnosti pri Društvo za strpne odnose Eksena. Letošnji projekt je imel naslov »Sovražni govor – spoštujemo razlike med nami«.

Za uvod v projekt, smo se igrali z ogledalom, se v njem ogledovali in iskali razlike. Pri iskanju razlik med vrstniki v skupini, smo uporabili tudi »osebne kocke«, ki so jih ustvarili starši, skupaj z otroki in so nam pomagale pri ugotavljanju v čem smo dobri, v čem manj, prikazovale so naša močna in šibka področja … Prepevali smo pesmi o prijateljstvu in prebirali različne pravljice, ki so pripovedovale o drugačnosti. Bile so nam izhodišče za pogovor, ogled različnih posnetkov o drugačnosti in ljudi s posebnimi potrebami. Te aktivnosti so nam bile tudi motivacija za likovno ustvarjanje.  

Za zaključek projekta smo se dogovorili za obisk uporabnikov VDC Zasavje, enota Litija. To je bil težko pričakovani obisk. Dan prej smo pripravili pecivo s katerim smo želeli pogostiti naše obiskovalce.

V začetku smo bili malo zadržani. Po uvodni predstavitvi in skupnem plesu, pa smo se sprostili. Našim gostom smo razkazali naš vrtec, pokazali ležalnike, kjer počivamo, v kotičku kuhinja smo jim skuhali kavico. Kmalu so bile vse mize polne namiznih iger, ki smo se jih skupaj igrali. Pred odhodom smo naredili še skupinsko sliko za spomin. Prijetno družabno dopoldne je za nami. Prav prijetni so ti ljudje. Saj imajo enake  potrebe kot mi. Radi se družijo, se igrajo, se smejijo, želijo biti sprejeti, so srečni …

Hvala mentorjema enote VDC Litija Boštjanu in Sonji, da sta našim  otrokom omogočila to srečanje, za možnost novih izkušenj, spoznanj, ki otrokom pomagajo, da znajo sprejemati drugačnost brez predsodkov in strahu.

Za male Pikapolonice Marinka in Andreja

(Skupno 96 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost