Poskus ločevanja barv s tankoslojno kromatografijo

Po pravljici o Škoržku in gozdnemu možu »Listopadu« smo začeli z jesenskimi dejavnosti. Pravljični junak Listopad nas je zelo očaral z lepoto jesenskih barvnih listov. Nabirali smo raznovrstne jesenske liste, se z njimi igrali, jih opazovali, poimenovali.

Vse se nam je zelo lepo poklopilo. Živina in Milina starša sta se nam ponudila, da predstavita svoj poklic, ki je povezan z raziskovanjem, laboratorijem, kemijo. Z njima smo raziskali zakaj se listi v jeseni tako lepo obarvajo rumeno, rdeče …

Kljub temu, da je poskus kar zahteven, so otroci lahko sodelovali pri sami izvedbi poskusu. Nabrane zelene, rumene in rdeče liste so trgali in jih stlačili v terilnici. Vsako barvo listov posebej. Nato so s pretlačenimi barvnimi listi napolnili epruveto. V sako epruveto s svojo barvo listov, v katero sta starša nalila aceton. Dobljeno raztopino sta nanesla na kromatografsko ploščico, nato sta kromatografsko ploščico dala v kozarec z mobilno fazo (mešanico acetona incikloheksana). V tem delu poskusa so bili otroci opazovalci in interpretatorji rezultatov poskusa. Opazovali so kako lise različnih barv potujejo z različno hitrostjo. Po končanem poskusu smo videli, da so v listu prisotne različne barve. In da je v zelenem listu prisotnih več barv, kot v rumenem listu. Opazili smo, da v kromatogramu rumenega lista ni zelene lise, ki je v kromatogramu zelenega lista. Ker zelena lisa izgine, list ni več zelen. Ker pa so rumena barvila še vedno prisotna v listu, list postane rumen. Zelenemu barvilu v listih rečemo klorofil. Poleti je v listih veliko klorofila. V jesenskem času pa ga je čedalje manj in klorofil neha nastajati, zato listi izgubijo zeleno barvo in se obarvajo rumeno, rdeče.  

Starša sta nam podarila še različne kapalke, epruvete, s katerimi so se v naslednjih dneh otroci še veliko igrali. Izkušnje, ki so jih pridobili pri poskusu pa so tudi uporabili pri igri.

Hvala Živini in Milini mamici ter očku za  obogatitev naših vrtčevskih aktivnosti.

Trganje listov
Trganje listov

Trganje listov

Tlačenje listov s terilnikom
Polnjenje epruvete s pretlačenimi listi
Dobljena raztopina nanešena na
izhodišče kromatografskih ploščic.
Kromatografska komora s ploščico
Kromatografske ploščice po končanem razvijanju.

Za male pikapolonice Marinka Lenart

(Skupno 157 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost