Skalnjak z zelišči pri Pikapolonicah

V našem vrtcu je vzgoja za zdravje že več let pomemben sestavni del življenja ter dela v vrtcu. Vsebine so vpete v vzgojno delo tako, da v vsakodnevnih dejavnostih spodbujamo zdrav način življenja.
Ena teh aktivnosti je bivanje in delo na prostem. Tako smo si pred vrtcem uredili skalnjak z zelišči, ki bo krasil našo okolico. Mi bomo zanj skrbeli, ga zalivali, predvsem pa opazovali, kaj se dogaja z našimi zelišči. Nekateri otroci so delo samo opazovali in spremljali delo odraslih, spet drugi so želeli ves čaš pomagati. Tako eni kot drugi so ob različnih situacijah pridobili različna znanja in izkušnje. Vsak dan je bila z nami tudi mala čarovnica Lenčka. Iz njene knjige smo prebirali zgodbe in zvedeli za kaj se določena rastlina uporablja, pri katerih težavah nam pomaga določen čaj.
Različna zelišča in cvetove smo nabirali tudi v okolici vrtca, opazovali, primerjali, predvsem pa vonjali zmečkane liste in cvetove.
Ker nas je zanimala njihova uporabnost, smo jih uporabljali tudi v prehrani. Iz bezgovih cvetov smo naredili bezgovo cvrtje, iz smrekovih vršičkov sirup, sušili smo bezgove in lipove cvetove za čaj. Nadaljevali smo z namazom iz drobnjaka. Ob pripravi smo uživali in z veseljem okušali različne okuse.
Vsi skupaj smo ponosni, da veliko vemo in, da svoje znanje uporabimo tudi za naše zdravje.

Za male zeliščarje Marinka Lenart in Simona Resnik

(Skupno 577 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost