Prešeren »na otroški način« pri Pikapolonicah

Prešernova poezija je resna, težka za šolarja, kaj šele za predšolskega otroka. Kljub temu pa je Prešeren napisal nekaj bolj lahkotnih pesmi, ki jih lahko preberemo tudi najmlajšim.

Pogovor o Prešernu in njegovi poeziji lahko z malce domišljije zapakiramo v povsem otroško razlago.  Tako na primer   zgodbo o Povodnem možu, v katerega se je zaljubila prelepa in prevzetna »Uršika zala«, ta pa jo je s plesom odpeljal v podvodno kraljestvo. To pesem smo otrokom vzgojiteljice tudi odigrale. Vsebina jih je zelo motivirala in pritegnila. Poslušali bi jo večkrat.  Tudi sami so se z navdušenjem preoblekli v Urške in Povodne može in zaplesali »Urškin ples« ter potonili v Ljubljanici. Podobno velja za pripoved »Pesem o lepi Vidi«.

Življenje Prešerna je bilo drugačno od življenja, ki ga otroci poznajo danes. Zanimivosti iz njegovega življenja je priložnost za pogovor o tem, kakšno je bilo življenje otrok nekoč. Male radovedne glavice  so z veseljem prisluhnile in spraševale o podrobnostih. Zelo všeč jim je bilo ime, ki so ga dali otroci Prešernu, »Dr. Figfig«, pa seveda lepa Julija, Prešernova neuslišana ljubezen … Zanimivosti iz Prešernovega življenja smo nanizali tudi na plakat.

Spoznali smo Zdravljico – himno, slikali Prešernov portret, otroke je obiskal »Prešeren« in jim delil fige …

Postati kulturen, ostati kulturen, razvijati kulturo v sebi, v svojem ožjem in širšem okolju, je pomembno poslanstvo vsakega odraslega. To ne postanemo sami po sebi. Zato je posredovanje kulturnih dobrin, zelo pomembno poslanstvo vrtca. Veliko je dejavnosti, ki to spodbujajo skozi celo leto. Naj nam bo praznik slovenske kulture dodatni izziv, da bomo k temu res težili.

Za male Pikapolonice Marinka L. in Simona R.

(Skupno 2.202 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost