Juhuhu, sneg je tu :)

Juhuhu, sneg je tu 🙂

Zmajčki smo zelo veseli, da imamo čisto blizu vrtca smučišče. Še predno smo dočakali pravi sneg, smo se na smučišču že veselo drsali na umetnem snegu.smucisce Kmalu smo dočakali tudi pravi sneg. Letos je bil ravno prav zmrznjen, da so sanke hitro drsele. Nekateri smo prvič stali na smučkah, vsi pa smo se ponovno kepali in gradili gradove.sankanje1

smucanje1

sneg1

Preko poskusov smo spoznali vsa tri agregatna stanja vode. O tem smo kar veliko vedeli, saj dobro opazujemo naravo. Vemo, da tekoča voda ob mrzlem vremenu zmrzne in nastane led, ko pa je zunaj dovolj toplo, se led stali v vodo. Ob močnem segrevanju pa se ta spremeni v paro. Tudi sami smo pripravili »ledena jajčka«. V balone smo stlačili malo igračko in vanj natočili vodo ter ga položili na okensko polico. Naslednji dan smo odstranili balon in na različne načine poskušali staliti led, da bi nazaj dobili igračo. Poskusili smo s taljenjem na vroči plošči, s fenom, s termoforjem, s pršenjem tople vode in z razbijanjem ledu. Najhitrejši smo bili z razbijanjem in s fenom. Najbolj pa smo uživali pri razbijanju ledu.

led 1

led 2

led 3

led 4

Preko modelov molekul vode smo spoznali, kako se te premikajo v vseh treh agregatnih stanjih – v ledu se premikajo čisto počasi, v pari pa zelo hitro. Tudi sami smo ob različni glasbi, ki je ponazarjala gibanje molekul, zaplesali in ponazorili premikanje. Na koncu pa smo vse to še narisali in to kar na tleh.

voda

molekule

Preverili smo tudi katere snovi se topijo in mešajo z vodo in katere ne ter kateri predmeti plavajo in kateri potonejo.

voda1

plava potone

Naučili smo se pesem Janeza Bitenca, Ledene sveče. Te smo tudi naslikali.

ledene svece1

 

Obiska babice Zime smo veseli in v njem zelo uživamo. Upamo, da bo pri nas ostala še kakšen mesec, potem pa ji bomo zaželeli vse dobro in jo poslali na obisk še k drugim otrokom.

Branka Ajdišek

(Skupno 122 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost