Zima, sneg, igra, učenje … pri Pikapolonicah

Voda je tisti naravni element, ki je za katerokoli starost otroka zelo privlačna, zanimiva in omogoča  obilico dejavnosti.  Ker je bil mesec januar zelo mrzel in zasnežen, sva s sodelavko želeli s pomočjo poskusov otrokom prikazati  različna agregatna stanja vode. Snežne, mrzle dni smo izkoristili za procesno učenje in vesele zimske radosti na snegu. Vsakega je bilo nekaj.

Preko poskusov so otroci lahko pridobivali znanja o različnih agregatnih stanjih vode, jih fotografirali, predvidevali rezultate, ji primerjali in utrjevali svoja nova znanja. Agregatna stanja vode so uprizorili tudi plesno ob instrumentalni glasbi, risali z ledenimi kockami, risali po snegu … Poskuse s taljenjem snega, ledu in  izhlapevanjem vode, so primerjali s kroženjem vode v naravi in ustvarili primerjalni plakat.

Zelo veselo je bilo vsakodnevno uživanje na snegu. Pred tem pa dnevno treniranje oblačenja pajacev, bund, čevljev, šalov, kap, rokavic. Tisti, ki so se smučali tudi smučarskih čevljev in smuči. A vse to se je in se splača, ko vidiš veselje in napredek otrok.  Otroci so pridobili veliko na samopodobi in samozavesti, ko so opazili koliko so napredovali, kaj zmorejo pri skrbi zase, kako se spustijo s smučmi po klancu, kako lahko plužno zavijejo in se ustavijo, med spustom premagajo oviro, poberejo obroč, se povzpnejo samostojno  na klanec. Nič manj niso bili zadovoljni tisti, ki so se preizkusili samo na tekaških smučeh na ravnini ali spuščanju in vlačenju z bobi. V kombinirani skupini Pikapolonic je lahko vsak počel tisto, kar mu je bilo najbolj všeč, primerno njegovi starosti in njegovim zmožnostim. Pomembno je, da so uživali.

Veliko možnosti različnih aktivnosti in novega znanja nam da mrzla, zasnežena zima. Ne smemo tega zamuditi in otroke prikrajšati za to veselje.

S klikom na sliko si lahko ogledate utrinke aktivnosti.

Za male pikapolonice Marinka L. in Simona R.

(Skupno 99 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost