RAZISKOVANJE ZVOKA OKOLI NAS

V mesecu maju smo ugotavljali kako nastane in se širi  zvok okoli nas. Poslušali smo različne zvoke v okolici, igralnici in naravi ter poskušali sami ustvarjati različne zvoke. Spoznali smo, da se zvok v zraku širi v vse smeri. Zvok se sliši šibkeje, če zvočilo pokrijemo  s papirjem,blagom ali ga zapremo v omaro. Zvok se širi po napetih vrvicah, palicah oziroma ceveh (poslušali smo tiktakanje ročne ure po dolgem tulcu). Opazovali smo kako se pred zvočnikom, po katerem se je predvajala glasna glasba«premika oziroma pleše« plamen sveče. Ko smo glasbo utišali je plamen obmiroval. Izdelali smo bobne na katerih smo s kockami pokazali kako z udarjanjem povzročamo tresenje opne. Izdelali smo »telefon« dva lončka smo povezali z vrvico. Ob napeti vrvici smo lahko slišali kako glas-zvok potuje po njej.

Skozi cel mesec smo pripravljali točke za nastop na zaključni prireditvi.

Želvice smo tudi v mesecu juniju  raziskovale zvok okoli nas. Odpravili smo se tudi v gozd, kjer smo med potjo poslušali in ugotavljali kaj slišimo.

Slišali smo zvok letala, žage, žuborenje potoka, vozila, račke, črička….

Za spremembo smo jutranji krog izvedli v gozdu, kjer je že pripravljena jasa s štori.  Dežurna deklica  je poiskala »igračo« s katero smo se pozdravili. Izbrala si je palico.

Sledila je igra z naravnimi materiali.  Za začetek je vsak poiskal dve palici naši štori pa so se spremenili v bobne. Ob glasbi Clap, clap smo igrali z naravnimi materiali.

Otroci so pri tem raziskovali zvok, ki ga je oddajal njihov štor in palice.

 Ker se bliža poletje smo na podlago iz naravnih materialov ustvaril tri gozdne slike-sonce, ladja in sladoled.

Za Želvice zapisala vzgojiteljica: Nina Štepic

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost