Odreditev karantene otrokom iz skupine Medvedki

Spoštovani starši,

obveščeni smo, da je bil v skupini Medvedki potrjen primer okužbe s SARS-CoV-2.

Upoštevajoč navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) smo identificirali, da je bil vaš otrok v visoko rizičnem tesnem kontaktu z osebo s potrjeno okužbo. Skladno z navodili NIJZ je za vašega otroka priporočena 10-dnevna karantena na domu od 9. 3. 2021 (zadnji stik) do vključno 18. 3. 2021.

Prosimo vas za upoštevanje priporočene 10-dnevne karantene na domu, saj se na ta način zajezi nadaljnje širjenje bolezni covid-19.

Če je vaš otrok ob zaključku karantene na domu zdrav, se vrne k vsakodnevnim aktivnostim. Ostali člani gospodinjstva, s katerimi živi otrok, ki preživlja karanteno na domu, lahko v času njegove karantene na domu normalno izvajajo vsakodnevne aktivnosti, razen če otrok ne razvije simptomov oz. znakov bolezni covid-19.

Prosimo vas, da se seznanite in upoštevate Navodila za karanteno na domu, ki so dostopna na https://www.nijz.si/sl/izolacija v poglavju Navodilo za karanteno na domu.

Kako postopati, če otrok razvije simptome oz. znake bolezni covid-19?

V obdobju 14 dni od zadnjega visoko rizičnega tesnega stika z osebo s covid-19 pozorno spremljajte otrokovo zdravstveno stanje.

Če se v tem času pojavijo simptomi ali znaki bolezni covid-19 (slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje, glavobol, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu …), naj otrok ostane doma in pokličite osebnega ali dežurnega zdravnika, kjer boste prejeli nadaljnja navodila. Zdravniku povejte, da je oziroma je bil otrok v karanteni na domu. Zdravnik bo ocenil, ali je potrebna napotitev na vstopno točko zdravstvenega doma za odvzem brisa.

Kako starši pridobite dokazilo o varstvu otroka?

Potrdilo o karanteni na domu za vašega otroka predstavlja tudi dokazilo o varstvu otroka za uveljavljanje pravice pri delodajalcu. Obrazec za pridobitev potrdila o karanteni na domu je dostopen preko naslednje spletne strani: https://www.gov.si/novice/2020-11-12-nov-nacin-pridobivanja-potrdil-o-prestajanju-karantene-na-domu/.

Ključne informacije o koronavirusu SARS-CoV-2 so dostopne na naslednji povezavi: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov.

Lep pozdrav,

Igor Hostnik, ravnatelj

(Skupno 469 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost