Obisk lovske družine Dole pri Litiji

Na eno od sončnih dopoldnevov smo se po zajtrku, na povabilo očka Janeza Drnovška, odpravili do lovske koče, za katero skrbi Lovska družina Dole pri Litiji. Tam so nas že pričakali lovci, ki so nam pripravili prijetno dopoldne.

Z gospodom Lojzetom Drnovškom smo razmišljali, katere živalske vrste poznamo in katera žival se s čim prehranjuje. Pokazal nam je različne pripomočke s katerimi lovci prikličejo oziroma privabijo različne živali (na primer piščal za priklic srnjadi, miši).

Pokazal nam je tudi svoj daljnogled.

Predstavil pa nam je tudi svojega psa, ki mu pomaga pri lovu. Skupaj sta nam prikazala, kako psa naučijo oziroma trenirajo, da prinese zajca brez, da bi ga poškodoval. Za to uporabijo pripomoček, ki ima vonj po zajcu. Tudi mi smo lahko poskusili, če nam bo pripomoček prinesel. Tako kot lovčeva, je tudi naša navodila upošteval. Pes je bil izjemno potrpežljiv in prijazen. Zato smo ga lahko tudi vodili. Nad celotnim prikazom smo bili navdušeni.

Nato smo si v lovski koči ogledali še različne trofeje. Prav vse so pritegnile naše pozornost: različno veliki rogovi, ptice in zobje. Še posebej smo bili navdušeni nad medvedom, ki se je menda sprehajal okrog naše šole.

Lovci pa so nam priskrbeli tudi lovsko malico, ki smo si jo pripravili kar sami. To je bilo posebno doživetje.

Za vso gostoljubje, prijaznost in predstavitev se lovcem iskreno zahvaljujemo.

Branka Ajdišek

(Skupno 465 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost