ZMAJČKI IN SONCE

V oddelku Zmajčki, ki je podružnična enota vrtca Čebelica, projekt Varno s soncem vsako leto pričnemo tako, da se najprej strokovne delavke seznanjamo o pomenu zaščite pred soncem, o ustreznih ukrepih ter z navodili za ravnanje v praksi. Letos nam je bilo pri pripravi dejavnosti v veliko pomoč tudi Delovno gradivo za izvedbo programa varno s soncem v vrtcih.
V začetku junija in v času počitnic preko različnih dejavnosti otroke, starše in okolico opozarjamo na zaščito pred sončnimi žarki in o njihovi nevarnosti. S pridobljenim reklamnim gradivom ozaveščamo starše, s plakatom, ki ga izdelamo sami pa tudi širšo okolico.
Ob vročih dnevih še povečamo uživanje nesladkanih tekočin, igra na prostem poteka v zgodnejših dopoldanskih urah in v senci, zaščitimo se s pokrivali.
Projekt smo začeli z možgansko nevihto »na kaj se spomnim ob besedi sonce«. Največ otrok pomisli na vročino, poletje, morje. Nadaljevali smo s spoznavanjem sonca: sonce kot zvezda, vpliv sonca na počutje, škodljivost sonca za človeka. Pogovorili smo se tudi o naši koži: koža kot organ, delovanje kože ob vročini, varovanje kože. Poseben poudarek smo dali tudi na posledice, ki morda tudi niso vidne takoj (hude opekline kože, mehurjasta koža, kožni rak). Ogledali smo si knjige na temo sonca in ga naslikali. Večkrat smo se pogovorili in tekom urejanja za igro zunaj ponovili vseh sedem načinov varovanja pred sončnimi žarki. Izdelali smo plakat »Varno na soncu« z vsemi sedmimi elementi in ga obesili na hodniku. Za utrjevanje smo se igrali tudi igro »spomin varno s soncem« in pantomimo. Ker smo želeli poudariti predvsem naravno zaščito pred soncem, smo poleg zaščitnih oblačil, pokrival in sončnih očal poudarili tudi pomen sence. Otroci so si zelo zapomnili in upoštevali, da se morajo umakniti v veliko senco ali v bivalne prostore takoj, ko njihova senca postane krajša od njih samih. V ta namen smo merili naše sence in jih primerjali med seboj ob 9., 10. in 11. uri dopoldan. Starejši otroci so se naučili, da na soncu ne smemo biti med 10. in 16. uro, mlajši pa so se orientirali glede na dejavnosti v vrtcu: na soncu ne smemo biti od malice do zaprtja vrtca. V vrtec smo povabili tudi babice in dedke otrok. Zapeli smo jim pesem »Sonček čez hribček gre« in jim predstavili vso zaščito s katero se lahko zaščitijo pred soncem. Skupaj so izdelali in okrasili legionarske kape iz papirja. Med poletjem pa se bodo otroci ob primerni zaščiti lahko igrali tudi v in z vodo.
Skozi vse dejavnosti pa so nas spremljale tudi uganke, pesmi, gibalne igre, bibarije (Sijaj, sijaj sončece; Sonce se smeje; Sonček čez hribček gre; Sonce (G. Jakopin), Je sonček ena luštna stvar …) in pravljice o soncu (Žarek upanja; Pripovedka o Soncu in Nasti; Bor in Bina na soncu …). Igrali smo se elementarne igre, ki vključujejo vremenske pojave.
Otroci so tako usvojili vseh sedem pravil zaščite pred škodljivim vplivom sončnih žarkov. Brez posebnih opozoril se znajo sami zaščititi pred soncem.

 

Branka Huč

 

[wzslider autoplay=”true” info=”true”]

 

(Skupno 2.182 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost