Zmajčkov zdrav duh v zdravem telesu

Tudi to šolsko leto je vrtec na Dolah sodeloval v projektu Zdravje v vrtcu, ki je podprt s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vse leto smo opozarjali na pomen zdrave prehrane, telesne aktivnosti, osebne higiene, dobrih medsebojnih odnosov ter varnega in čistega okolja.

Skozi leto smo se  v različnih temah pogovarjali o tem, kako ohranjati svoje zdravje in ga pridno negovali z različnimi dejavnostmi:

  • Uživanje zdrave prehrane

Naši zajtrki in kosila so pestri in zdravi, pijemo veliko vode in nesladkanega čaja, pojemo veliko sezonskega svežega sadja in pijemo sadne napitke. Tudi rojstne dneve praznujemo s posebno sadno dekoracijo. Ko smo govorili o zdravi prehrani, smo si sami pripravili zelenjavno juho in sadni kompot. Spoznali in okušali smo sadje in zelenjavo ter zvedli mini raziskavo o našem najljubšem sadju in zelenjavi. Izdelali smo prehransko piramido. Spoznali in slavnostno smo pojedli slovenski tradicionalni zajtrk. Sami smo pripravili pirine pletenke. Spoznali smo katera hrana je (ne)zdrava za naše zobe. Sami pa tudi posadimo in obdelamo naš vrt na katerem zraste kar nekaj različne zelenjave in zelišč.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Gibanje na svežem zraku

Gibanje na svežem zraku vključujemo v vsak dan. Ob nekoliko mokrih dneh se odpravimo na sprehode, veliko se igramo na igralih, v peskovniku, na travniku in v gozdu oziroma na gozdnem robu, pozimi se odpravimo na lokalno smučišče.

Zunaj imajo otroci veliko proste igre v telovadnici pa predvsem vodene dejavnosti, ki vključujejo veliko elementarnih iger, naravnih oblik gibanj in dejavnosti z različnimi pripomočki in orodji. Skozi celo leto izvajamo dejavnosti v okviru Malega sončka. Izvedli smo športno popoldne s starši na katerem so družine zelo uživale.

Igra v peskovniku

 

 

 

 

 

 

Prav posebno igrišče

 

 

 

 

 

 

Smučišče

 

 

 

 

 

 

Dež nam pripravi drugačno igrišče

 

 

 

 

 

 

Gremo mim v gozd

 

 

 

 

 

 

Smučanje

 

 

 

 

 

 

Športno popoldne s starši

 

 

 

 

 

 

  • Osebna higiena

Odgovorna skrb zase in za osebno higieno sta eni od najpomembnejših stvari, ki jih želimo usvojiti in ozavestiti. Celo leto smo poudarjali, kako velik pomen imajo čiste roke. Naučili smo se pravilno in natančno umiti roke. Pri tem smo si pomagali tudi z ogledom lutkovnega filma Čiste roke za zdrave otroke. Izvedli smo eksperiment z dvema kosoma kruha. Enega se je dotikal otrok z umitimi rokami, drugega pa otrok, ki si rok ni umil. Prej in bolj plesniv je postal, tisti, ki se ga je dotikal otrok z neumitimi rokami.

Urjenje pravilne tehnike umivanja rok

Eksperiment s kruhom

Celo leto smo vestno skrbeli tudi za svoje zobe. Spoznali smo s kakšno prehrano in s kakšnim ravnanjem ohranjamo zdrave oziroma povzročimo nezdrave zobe. Naredili smo eksperiment s kokakolo in kredo in dokazali, da škodljivo vpliva na naše zobe. Vestno smo si jih umivali s čim bolj pravilno tehniko. Pri spoznavanju pravilne tehnike nam je pomagala medicinska sestra in film Zdravi zobki.

Eksperiment s kokakolo

 

 

 

 

 

 

Didaktična igra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obisk medicinske sestre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Večkrat nas je obiskala medicinska sestra s katero smo ponovili pravilno tehniko umivanja rok in zob, opozorila nas je na pravilno sedenje, da bo naša hrbtenica pravilne oblike, spoznali smo potek sistematskega pregleda.

  • Medsebojni odnosi

Že od začetka šolskega leta skrbimo za dobre medsebojne odnose in dobro počutje vseh otrok. Kmalu po prihodu v vrtec smo spoznali ustrezen bonton v različnih situacijah. Na kulturno pozdravljanje, ustrezno vedenje pri prehranjevanju, ustrezno zahvalo in prošnjo nas opominjajo piktogrami. Z vsakim otrokom smo praznovali njegov najpomembnejši dan – rojstni dan – ko je bil v središču pozornosti. Zapeli smo mu pesmi po njegovih željah, upihnil je svečke, voščili smo mu in izročili darilo. Velik poudarek smo preko slikanic, iger vlog in socialnih iger namenili spoznavanju čustev, reagiranju v različnih počutjih, razmišljanju, kdaj nem je/ni prijetno. Pogovarjali smo se tudi o prijateljstvu.

Praznovanje rojstnih dni

 

 

 

 

 

 

Plakat “prijateljske vezi”

 

 

 

 

 

 

Kako se počutim? (čustva)

 

 

 

 

 

 

  • Ohranjanje zdravja

Da smo pridobljeno znanje dobro utrdili, smo naredili še celoten pregled, kakšen je zdrav način življenja. Vse skupaj smo združili v pet pomembnih točk, ki na naše počutje pozitivno delujejo:  pomen gibanja, prehrane, počitka, higiene, dobrih medsebojnih odnosov. Ogledali smo si lutkovni film Ostal bom zdrav in se igrali didaktično igro. V vrtcu nas je obiskala tudi mamica Daša, ki je po poklicu pediatrinja. Z njeno pomočjo smo zdravili in oskrbeli naše plišaste igrače.

Lutkovni film Ostal bom zdrav

 

 

 

 

 

 

Didaktična igra: kaj je zdravo in kaj ne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Spoznavanje družine

Mesec marec smo namenili družinam. V drevesni diagram smo razvrščali živali glede nato, kako pridejo na svet. Spoznali smo, kako se življenje začne, kako se novo bitje razvija v času nosečnosti, rojstvo otroka in skrb za novorojenčka. Ogledali smo si lutkovni film Dobili bomo dojenčka.

Rojstvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skrb za dojenčka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ogled lutkovnega filma Dobili bomo dojenčka

 

 

 

 

 

 

Otroci so nam s pomočjo družinskih dreves predstavili svoje družine. Pogovarjali smo se o vrstah družin in družinskih članih. Na didaktičnih kartonih smo preštevali živalske družinske člane.

Družinsko drevo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Število naših družinskih članov

 

 

 

 

 

 

Živalske družine

 

 

 

 

 

 

Na dopoldansko druženje smo povabili naše babice in dedke s katerimi smo ustvarjali na temo bližajočega se praznika. Za materinski dan pa smo povabili očke s katerimi smo izdelali darilo za mame.

Srečanje z babicami in dedki

 

 

 

 

 

 

Delavnica z očki

 

 

 

 

 

 

  • Varno s soncem

Ko se nam približuje poletje, govorimo in izvajamo različne dejavnosti, ki so povezane z zaščito pred soncem, spoznavamo sonce in posledice sončnih žarkov ter iščemo sence. Na sprehodih nosimo zaščitne kapice, se igramo v senci, po potrebi se namažemo s kremo, veliko pijemo in se od 10. ure naprej izogibamo soncu.

Zaščita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Didaktični list “Varno s soncem”

 

 

 

 

 

 

  • Skrb za vrt

Spomladi je čas, ko pričnemo z delom na vrtu. Zato tudi vrtičkarji prekopljemo vrt in vanj posadimo nekaj semen in sadik. Nove rastline po potrebi zalijemo in okopljemo. Ko pa prva zelenjava zraste, jo z veseljem poizkusimo.

Prekopavanje, sajenje, zalivanje

 

 

 

 

 

 

  • Skrb za varnost

V mesecu požarne varnosti smo spoznali poklic gasilca in ustrezno ravnanje ob požaru. Izvedli smo različne eksperimente z ognjem in tako spoznali načine gašenja. Obiskal nas je tudi policist in nas opozoril na varno ravnanje v prometu, ko smo pešci in sopotniki v avtu. Letos smo bili vključeni tudi v projekt Pasavček. Ponovili smo, kako pravilno sedimo v otroškem sedežu in kako se vedemo pred, med in po vožnji v avtu. Vsako jutro smo beležili vestnost našega pripenjanja v avto sedežu.

Poskusi z ognjem

 

 

 

 

 

 

Obisk gasilcev

 

 

 

 

 

 

Obisk policista

 

 

 

 

 

 

Sodelovali smo v projektu Pasavček…

…in ponovili ustrezno sedenje v otroškem sedežu ter vedenje v avtu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Varno in čisto okolje

Da bomo ljudje zdravi, mora ostati zdrav tudi naš planet. Celo leto smo ločevali odpadke. Starši pa so nam pomagali pri zbiranju starega papirja, odpadnih baterij in zamaškov s plastenk.

Branka Ajdišek

(Skupno 341 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost