Pri Pikapolonicah spoznavamo slovenske pravljice

Pravljice so postale in ostajajo del otroštva. Glede na ugotovitve različnih strokovnjakov, psihologov, pa se premalo zavedamo, kako pomembno vlogo igrajo pravljice v življenju otroka. Glavna značilnost pravljic je, da v njej nastopajo pravljična bitja, ki so dobra, ljubezniva, pravična, mila in na drugi strani tista, ki so hudobna, nevarna, in maščevalna do soljudi. Odnosi med dobrimi in slabimi junaki v otroku pričarajo občutke. Otrok se vživlja v pravljične junake in ob poslušanju pravljice doživlja strah, srečo, veselje, olajšanje… Z doživljanjem najrazličnejših občutkov in čustev pravljica otroku sporoča, da imamo vsi ljudje čustva in pomaga otroku razviti empatijo, omogoča mu, da se vživlja v soljudi.

V naši skupini Pikapolonic smo se v januarju in februarju omejili na prebiranje in spoznavanje slovenskih pravljic. Veliko smo jih spoznali, jih razvrščali po avtorjih, oblikovali plakate, po njih ustvarjali, se naučili pesmice, ki so se prepevale v pravljicah … Pravljice so nam odprle nove teme. Ob kulturnem prazniku smo spoznali Franceta Prešerna in njegova dela, risali njegov portret, zaplesali ples Povodnega moža in Urške. Med izbranimi pravljicami smo iskali tisto, kar je bilo vsem enako. To so bili poklici. Podrobno smo poznali poklic šivilje in  peka ter se pogovarjali še o veliko drugih poklicih. Krojili in šivali smo s šiviljo Heleno. Tako smo v pustnem času šivali kostume – domine. Prebirali pravljice o maškarah. Za pusta smo si kot peki spekli krhke flancate. Na pustni torek smo rajali skupaj z Želvicami in se posladkali s flancati. Za materinski dan pa bomo mamicam podarili srčke, ki smo jih sešili in napolnili s sivko. Še bomo širili temo, kajti uživamo ob igri in učenju s  pravljicami.

“Če hočete, da bodo vaši otroci inteligentni, jim berite pravljice. Če želite, da bodo še inteligentnejši, jim berite več pravljic.” (Albert Einstein)

                                                                                     Za male pikapolonice Marinka L. in Simona R.
(Skupno 418 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost