Pekarna Miš Maš pri Metuljčkih…

Vse se je začelo s slavno Pekarno Miš Maš, ki nas je navdušila, da bi se tudi sami preizkusili v vlogi pekov. Povabili smo Leino mamico, gospo Vanjo Lovše, ki nam je prikazala način peke pirinega kruha in pirinih piškotov. Z zanimanjem smo spremljali njene spretne roke, ki so pripravljale pirin kruh in z navdušenjem sodelovali pri peki pirinih piškotov, ki so bili zares slastni. V našem vrtcu je ta dan dišalo po sveže pečenih dobrotah, ki so kmalu pristale v naših želodčkih.  Dopoldne nam je v njeni družbi zelo hitro minilo in želimo si, da bi bilo tovrstnih srečanj še več. Ustvarjanje s testom nam je bilo neznansko všeč, zato smo si za vsakodnevno igro izdelali slano testo iz katerega smo oblikovali pekovske dobrote.

Ugotovili smo, da tudi mi tako kot v pekarni Miš Maš poznamo različne vrste kruha. Zanimalo nas je zakaj je kruh različnih barv. Spoznali smo, da moko pridobivajo iz različnih vrst žit, ki smo si jih tudi ogledali in otipali (koruza, ajda, pšenica, rž, pira …). Iz njih smo ustvarjali pisane mandale.

Da bi videli kako iz žit pridobivajo moko smo si ogledali videoposnetke starih in sodobnih mlinov. Sprehodili smo se do Hohovice in si ogledali mlin, ki smo ga nato likovno upodobili.  Naučili smo se pesem in ples o mlinu ter o avtu od peka.  Spoznali smo, da obstajajo različne vrste mlinov, ki jih srečujemo v vsakdanjem življenju (kavni mlinček, mlin za sadje, mlini na veter …).

(Skupno 127 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost