Od gradov do Prešerna v današnji čas pri Pikapolonicah

Kultura je nekaj lepega, znajo povedati tudi otroci. Vsako novo šolsko leto začnemo z vzgojo, pravili, dogovori, ki veljajo v skupini, do vrstnikov in starejših oseb. Učimo jih spoštovanja odgovornega odnosa do kulturne dediščine, pisane ter govorjene besede. Pri vsem tem pa je pomemben naš zgled, saj ga otroci v določenem vedenju posnemajo.

V januarju smo spoznavali gradove in življenje na njih. Pomagali smo si z različnimi videoposnetki, knjigami, leksikoni, … Ustvarjali smo različne rekvizite, gradove za igro, zbirali obleke, … Prisluhnili smo grajskim zgodbam, pravljicam o kraljičnah, princih, kraljih, kraljicah, vitezih, dramatizirali glasbeno pravljico Grad gradiček, se igrali igro vlog v gradu, risali s peresi, plesali grajske plese in si pripravili grajsko pojedino.

Zelo ponosni  smo bili, da smo dramsko uprizorili Prešernovo balado Pesem od lepe Vide in z njo počastili  kulturni praznik. Poleg te aktivnosti smo izvajali še druge dejavnosti posvečene slovenskemu kulturnemu prazniku. S pomočjo slikanice O dečku, ki je pisal pesmi smo spoznali življenjepis dr. Franceta Prešerna, spoznali njegova dela, iskali rime, se preizkušali v risanju z ogljem, si ogledali plesno –dramsko uprizoritev Povodnega moža in tudi sami zaplesali kot Urške in Povodni možje. Obiskal nas je »dr. France Prešeren«, ki nas je razveselil s figami in kvizom, kjer smo se izkazali, kaj vse že vemo o Prešernu in gradovih.

Upamo, da smo otrokom preko iger približali delček naše kulture in da jo bodo znali ponesti v svoje domove ter s tem obogatili naš kulturni praznik.

Za male pikapolonice Marinka Lenart in Tadeja Pene
(Skupno 85 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost