OBVESTILO staršem o ukrepih, v vrtcu, v povezavi s covid-19

 

Gabrovka, 10. 7. 2020

 

Spoštovani.

Po prenehanju epidemije so bili preklicani ukrepi, ki veljajo za čas epidemije. V vrtcih smo postopoma spremljali in rahljali posamezne ukrepe.

V času poletnih dopustov, delo poteka v specifičnih skupinah, kjer prihaja do mešanja otrok in posledično tudi do stikov staršev in odraslih oseb, ki otroka pripeljejo v vrtec ali ponj prihajajo. Krog oseb, s katerimi prihajajo otroci v stik v tem obdobju, je širši, kot pred časom dopustov. Otroci skupaj s starši odhajajo na različne krajše ali daljše dopustniške destinacije, se srečujejo na širših družinskih dogodkih, kjer prihajajo v stik s številnimi osebami zunaj svojega običajnega kroga. Obstaja nevarnost, da se starš ali otrok okuži, za kar niti sam ne ve. Še posebej, ker ni nujno, da so znaki okužbe sploh prisotni. To je menda močno odvisno od posameznika. Kljub temu pa lahko tudi v takem primeru povzroči širjenje okužbe. Po vrnitvi v vrtec torej obstaja potencialna nevarnost za širjenje okužbe. Zaradi tega vas prosimo, da ob prihodu v vrtec uporabljate zaščitno masko, si razkužite roke, skrbite za varnostno razdaljo in upoštevate higieno kašlja. Z upoštevanjem ukrepov na tak način zaščitite tudi sebe, ne le drugih. V dobro vašemu otroku in vseh ostalih.

V primeru, da bo otrok zbolel, bodite pozorni na znake okužbe z virusom SARS-CoV-2. V primeru, da ima otrok tudi povišano telesno temperaturo se obvezno posvetujte z njegovim osebnim zdravnikom tako, da se prepričate o vzroku njegove bolezni. V vrtec lahko pripeljete samo zdravega otroka. Pri tem vas moramo spomniti na izjavo, ki ste jo podpisali ob povratku vašega otroka v vrtec. Izjava vsebuje naslednje zaveze:

Moj otrok:

  1. v zadnjih 14 dneh ni imel kateregakoli od naslednjih simptomov/znakov: povišana telesna temperatura, kašelj, glavobol, slabo počutje, boleče žrelo, nahod, težko dihanje (občutek pomanjkanja zraka), driska oz. je bil v tem obdobju zdrav;
  2. v zadnjih 14 dneh ni bil v stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba s SARS-CoV-2.
  3. Če se bodo pri mojem otroku pojavili zgoraj navedeni znaki/simptomi ali bo potrjena okužba s SARS-CoV-2 pri osebi, ki z otrokom biva v istem gospodinjstvu (najpogosteje družinski član), bo otrok ostal doma.

Z izjavo ste prevzeli tudi odgovornost, da boste spoštovali priporočene ukrepe. V vrtcih še vedno veljajo  higienska priporočila za vrtce za preprečevanje širjenja sars-cov-2, priporočila za obdobje, ko se v državi pojavljajo posamični primeri covid-19 (https://nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/higienska_priporocila_za_vrtce_za_preprecevanje_sirjenja_sars-cov-2_priporocila_za_obdobje_ko_se_v_drzavi_pojavljajo_posamicni_primeri_covid-19.pdf).

Lep pozdrav

Igor Hostnik, ravnatelj

(Skupno 96 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost