Mleko in Tradicionalni slovenski zajtrk pri Pikapolonicah

V okviru dneva slovenske hrane poteka projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk«  v katerega je vključen tudi naš vrtec, z namenom, da že otroci spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, ohranjanja čistega okolja v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja. Skozi idejo o nujnosti zajtrkovanja spoznajo, da je potrebno biti pozoren, kakšno hrano jemo in posledično, da je lokalna hrana ustreznejši izbor.

Sodelovali smo vsi oddelki. Za ta dan smo se že predhodno z otroki pripravljali s številnimi dejavnostmi. Spoznavali smo sestavine slovenskega zajtrka. Vsaka skupina je obširno predelal eno temo: med, mleko, jabolka ali kruh. V naši skupini Pikapolonic smo obravnavali temo o mleku. Spoznali smo izvor mleka, vrste mleka in mlečnih izdelkov, pripravili mlečne napitke, organizirali poizkušino in degustacijo različnih mlečnih izdelkov, prepevali pesmi, plesali, deklamirali… Obiskali smo Karino družino, kjer smo si pogledali krave, molzni stroj, teličke, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Obiskal nas je čebelar Franci Grošelj, ki nas že nekaj let razveseljuje s pripovedovanjem poučnih zgodb, skupaj z njim smo malicali jogurtov napitek z medom in orehi ter zapeli priljubljeno pesem Lojzeta Slaka Čebelar.

Kot zaključek teme je bila prireditev in bazar, kjer se je prodajala hrana in proizvodi domačih pridelovalcev in staršev, denar pa je namenjen šolskemu in vrtčevskemu skladu. Vsi oddelki vrtca smo se predstavili v skupni točki »Tradicionalni slovenski zajtrk«, vsak s svojo temo, mi z mlekom.

Hvala vsem, ki ste prispevali k skupnemu dogodku in popestrili naše dopoldanske aktivnosti.

Za male Pikapolonice Marinka L. in Simona R.

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost